A pálmaolaj dilemmája: mit érdemes tudni róla?
A pálmaolaj napjaink egyik legelterjedtebben használt növényi olaja, amelyet elsősorban az olajpálma gyümölcséből nyernek ki. Széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban, például süteményekben, chipsekben, margarinban és készételekben, de ezen kívül megtalálható kozmetikumokban, tisztítószerekben és bioüzemanyagként is. A népszerűségének az oka, hogy olcsón előállítható, semleges ízű, hosszú ideig eltartható, és kiváló állagot biztosít a termékeknek.
Bár sokoldalú alapanyagról van szó, a pálmaolaj egészségre gyakorolt hatása nem egyértelműen pozitív. A finomítatlan, vörös pálmaolaj valóban tartalmaz hasznos anyagokat, például E-vitamint és béta-karotint, de ezek a legtöbb feldolgozott termékből teljesen eltűnnek a gyártás során. A kereskedelemben kapható pálmaolajok többsége erősen finomított, és főként telített zsírsavakból áll, amelyek nagy mennyiségben fogyasztva hozzájárulhatnak a magasabb koleszterinszinthez és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.
További aggodalomra ad okot, hogy a pálmaolajat gyakran magas hőmérsékleten dolgozzák fel, ami során káros, akár rákkeltő anyagok is keletkezhetnek. Bár kis mennyiségben nem számít veszélyesnek, a rendszeres, nagyobb dózisban történő fogyasztása nem ajánlott, különösen figyeljünk erre, ha gyakran fogyasztunk feldolgozott, előre csomagolt ételeket.
A pálmaolaj nem feltétlenül ördögtől való, de érdemes tudatosan bánni vele. Bár kis mennyiségben nem okoz gondot, a túlzott fogyasztása, főként iparilag feldolgozott formában hosszú távon negatívan hathat az egészségre. Ha fontos számunkra a szív- és érrendszer védelme, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás, akkor jobb, ha előnyben részesítjük az olyan zsiradékokat, mint az olívaolaj, a repceolaj vagy a dióolaj.
kép forrása: greendex.hu