Glutén helyett a glifozátra vagyunk érzékenyek?

Az Amerikai Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ tanulmánya rávilágít a cölikáiás megbetegedések, különösen a gluténérzékenység és a glifozát-használat kapcsolatára. A tanulmány szerzői egyértelműen állítják, hogy a tömeges méretet öltő lisztérzékenység elsődleges kiváltó oka a glifozáthasználat.

A tömegmédia által szándékosan figyelmen kívül hagyott, az Interdisciplinary Toxicology (Interdiszciplináris Toxikológia) tudományos folyóiratban még 2013-ban megjelent tanulmány szerint bár a cölikáiás betegségek, azoknak is a leggyakrabban előforduló válfaja, a gluténérzékenység világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, de leggyakrabban az észak-amerikai és az európai kontinensen fordul elő. A 300 hasonló célú vizsgálat eredményeiből készült összesített elemzés szerint ma már a lakosság 5 százalékát érinti.

A The Hearty Soul írása szerint pedig egyre több szakértő állítja, hogy a gluténintolerancia nem csak a génekre vezethető vissza, hanem bizony, a probléma kialakulásában nagy szerepet játszhatnak bizonyos, ember által előidézett környezeti változások.

Ez azért fontos megállapítás, mert a gluténérzékenység csak az Egyesült Államokban mintegy 18 millió személyt érint. És ami a génmódosított élelmiszereket illeti, az amerikai szakhatóságok szerint azok számos egészségügyi problémákat vetíthetnek elő, mint az immungyengeség és allergiás reakciók kialakulása, lassuló emésztés és általában bélproblémák, azon belül a bélflóra egyensúlyának felbomlása vagy a bélfalak sérülékenysége.

Az Egyesült Államokban jelenleg 9 GMO alapélelmiszernek számító növényt termesztenek: kukoricát, szóját, gyapotot, repcét, lucernát, cukorrépát, sütőtököt, cukkinit, és Hawaii papayát. Az említett növényeket forgalmazzák is.

Ezek a génmódosított növények képesek tolerálni a glifozát nevű gyomirtószert, csak ez azzal jár, hogy felhalmozódik bennük egy úgynevezett Bt toxikus vegyület, amely káros hatással van a gyomorra, bélrendszerre – csodák csodája, épp mint a gluténérzékenység esetén. De a szakértők újabban arra is fényt derítettek, hogy a felhalmozódott mérgező vegyszer a vérsejteket is megtámadhatja, aminek következtében akár leukémia is kialakulhat.

A GMO-növényekből készülő takarmányokat fogyasztó állatok húsából készült élelmiszerek különböző gyulladásos betegségeket, vagy akár rákot is előidézhetnek, éppen ezért egyre több szakember, orvos indított felvilágosító kampányt, mozgalmat, követelve a GMO-élelmiszerek visszaszorítását, illetve azok termelésének leállítását.

(Kép: infostart.hu)