Hidegen hogy lehet kávét főzni? – Új trendek a kávézásban
A kávézás és a dubai csoki kapcsolata tetten érhető a 2025-ös kávézási trendekben, de a nyár közeledtével egy másik kávékülönlegesség is előtérbe kerül.
A kávézás nemcsak a családtagokat, hanem a barátokat és a kollégákat is összeköti. Ahogyan a technológia, úgy a kávézást meghatározó trendek is változnak. 2025-ben három jelentősebb irányzat határozza meg ezt a kultúrát.
A hidegen főzött kávé egyre népszerűbb, ami a nyári hónapokban még tovább fokozódik. A kánikulában a koffein rajongók szívesebben fogyasztanak hideg kávékölteményeket. De mit is takar a cold brew? Nos, ennek elkészítéséhez a kávét hideg, vagy szobahőmérsékletű vízben kell áztatni órákon keresztül, amely így lágyabb, kevésbé savas, gyomorkímélőbb, természetesebb ízű italt eredményez. Kétségtelen, hogy itt nem áll fenn annak veszélye, hogy kihűl a kávé, sőt, akár előre, még este elkészítve és hűtőben tárolva bármikor fogyasztható. Már számos ízesített változat létezik belőle, mint gyümölcsös, kakaós vagy csokoládés, így ebből is van választék.
A dubai csoki tavalyi sikere több termék esetén is újra előtérbe hozta a pisztácia felhasználását. Ez a trend begyűrűzött a kávéfogyasztásra is, így az idei év egyik meghatározójává vált a pisztáciás kávé, amely egyre több kávézó kínálatában fedezhető fel. A pisztácia természetes olajai és aromái tökéletesen harmonizálnak a kávéval, cukorral vagy mézzel ízesítve pedig akár desszertkávéként is fogyasztható.
Közben az otthoni barista kultúra is folyamatosan fejlődik, amelynek hátterében a prémium eszközök egyre nagyobb térhódítása is felfedezhető. Több gyártó jelentkezett a korábban megszokottaktól több funkcióval is rendelkező háztartási célra gyártott kávégéppel. Ezzel párhuzamosan a barista tanfolyamok népszerűsége is egyre növekszik, egyre több embernél a kávékészítés már nem csupán egy reggeli rutin, hanem kreatív hobbi is.
(Kép: economx.hu)