Mire figyeljünk grillezés közben?

A nyári grillezés nemcsak a finom falatokról, hanem a közös élményekről is szól – ám ahhoz, hogy valóban élvezetes és biztonságos legyen, néhány alapvető szabályt érdemes betartani.

Először is, mindig stabil, jól szellőző helyen állítsuk fel a grillsütőt, távol a gyúlékony anyagoktól, például száraz fűtől, bokroktól vagy faépületektől. Fontos, hogy legyen kéznél egy vödör víz vagy porral oltó, különösen faszenes grillezés esetén.

A higiénia legalább ilyen fontos: a nyers húsokat mindig külön tároljuk a zöldségektől és a már kész ételektől, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést. Használjunk külön eszközöket a nyers és a sült ételekhez, és ügyeljünk arra, hogy a húsok megfelelően átsüljenek – különösen a csirke és a darált húsok esetében. A hőmérő használata nem túlzás, hanem jó gyakorlat: a belső hőmérséklet segít eldönteni, mikor biztonságos a fogyasztás.

Végül, ne feledkezzünk meg a környezetről és a társaságról sem. A grillezés során keletkező füst és illatok zavarhatják a szomszédokat, ezért érdemes előre egyeztetni, vagy legalább figyelmesen időzíteni. A tűzrakás után mindig győződjünk meg róla, hogy a parázs teljesen kialudt, és a helyszínt tisztán hagyjuk magunk után. Egy kis odafigyeléssel a grillezés nemcsak finom, hanem biztonságos és felelősségteljes élmény is lehet.

(Kép: expondo.at)